Toimitus

Betoni kuljetetaan valmisbetonitehtaalta työmaalle pyörintäsäiliöautoilla. Yleisimmän pyörintäsäiliöautotyypin suurin kuormakoko on 6-8 m³ betonia. Pyörintäsäiliöautolla saadaan sekoitettua kuljetuksen aikana mahdollisesti erottautunut betoni jälleen tasalaatuiseksi.

Betonin notkeutta voidaan tarvittaessa lisätä työmaalla sekoittamalla massaan pyörintäsäiliöautossa notkistavaa lisäainetta. Betoniin ei saa lisätä vettä, sillä lisäys aiheuttaa betonin lujuuden alenemisen.

Betonia voidaan siirtää työmaalla usealla eri laitteella. Pyörintäsäiliöauton varustuksena voi olla hydraulinen valukouru (9m) tai kuljetusbetonipumppu (pumi). Valukouru on edullisin betoninsiirtotapa silloin, kun betoniauto pääsee aivan valukohteen viereen. Har-Bella valukourujen ulottuvuus on 8-9 metriä.

Betonin pumppaus on siirtotavoista nopein ja yleisin. Sen mukana voidaan kuljettaa 1 – 6m³ betonia. Tarvittava lisäbetoni kuljetetaan työmaalle muilla betoniautoilla. Näistä betoni puretaan suoraan pumpun kautta valukohteeseen.

Har-Bella on neljä 9metrin hydraulirännillä varustettua pyörintäsäiliöautoa sekä kaksi kuljetusbetonipumppuautoa. (kts. kalusto)